FALUKORVENS HISTORIA Vid Falu koppargruva användes linor av tvinnad oxhud för att hissa upp kopparmalmen. Oxarna kom från Småland i stora karavaner och slaktades vid framkomsten till Falun.
Köttet saltades och röktes. Under 1500-1600-talet lärde de mångkunniga tyskarna, som hade stort inflytande vid gruvan, svenskarna att göra god korv av det rökta oxköttet.
På 1870-talet tog Anders Olsson, Melker Olssons far, upp traditionen att röka kött i sitt enkla slakteri. Den rökta korven utvecklades omkring 1890 till Falukorv, som förmodligen är Sveriges mest populära maträtt.
Melkers är än idag ensamma om att tillverka falukorv där den skall tillverkas - i Falun
Det är gött det!
SvaraRaderaMen glömmer man lådan i bilen ett par dagar så luktar mos förj-a äckligt.
FALUKORVENS HISTORIA
SvaraRaderaVid Falu koppargruva användes linor av tvinnad oxhud för att hissa upp kopparmalmen. Oxarna kom från Småland i stora karavaner och slaktades vid framkomsten till Falun.
Köttet saltades och röktes. Under 1500-1600-talet lärde de mångkunniga tyskarna, som hade stort inflytande vid gruvan, svenskarna att göra god korv av det rökta oxköttet.
På 1870-talet tog Anders Olsson, Melker Olssons far, upp traditionen att röka kött i sitt enkla slakteri. Den rökta korven utvecklades omkring 1890 till Falukorv, som förmodligen är Sveriges mest populära maträtt.
Melkers är än idag ensamma om att tillverka falukorv där den skall tillverkas - i Falun
Tommy: Usch, glömda matlådor är hell on earth!
SvaraRaderaTomas: tack... du informerar en certifierad Siljans-guide... men det kunde ju inte du veta!
Jag har möte med Siljan Turism i morgon. Då ska jag hälsa.
SvaraRaderaTomas: Oh please do... :D
SvaraRaderaoch jag köpte kyckling med cashewnötter och jättestarka kryddor på Thai Fast Food. Det är också kärlek, fast falukorv är ändå falukorv :)
SvaraRaderaDet är så jäklans gott det! Tror att jag måste laga det nån dag!
SvaraRaderaSara: och thai är thai.
SvaraRaderaÅsa: det tycker jag!!!