tisdag, augusti 21, 2007

Falis

Dagens mat:
* Idag har jag bästa matlådan. Ungsad falukorv med potatismos. Det är kärlek det!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det är gött det!

Men glömmer man lådan i bilen ett par dagar så luktar mos förj-a äckligt.

Anonym sa...

FALUKORVENS HISTORIA
Vid Falu koppargruva användes linor av tvinnad oxhud för att hissa upp kopparmalmen. Oxarna kom från Småland i stora karavaner och slaktades vid framkomsten till Falun.

Köttet saltades och röktes. Under 1500-1600-talet lärde de mångkunniga tyskarna, som hade stort inflytande vid gruvan, svenskarna att göra god korv av det rökta oxköttet.

På 1870-talet tog Anders Olsson, Melker Olssons far, upp traditionen att röka kött i sitt enkla slakteri. Den rökta korven utvecklades omkring 1890 till Falukorv, som förmodligen är Sveriges mest populära maträtt.

Melkers är än idag ensamma om att tillverka falukorv där den skall tillverkas - i Falun

Minna sa...

Tommy: Usch, glömda matlådor är hell on earth!
Tomas: tack... du informerar en certifierad Siljans-guide... men det kunde ju inte du veta!

Anonym sa...

Jag har möte med Siljan Turism i morgon. Då ska jag hälsa.

Minna sa...

Tomas: Oh please do... :D

Anonym sa...

och jag köpte kyckling med cashewnötter och jättestarka kryddor på Thai Fast Food. Det är också kärlek, fast falukorv är ändå falukorv :)

Åsa sa...

Det är så jäklans gott det! Tror att jag måste laga det nån dag!

Minna sa...

Sara: och thai är thai.
Åsa: det tycker jag!!!